Loshultsbranden

Tisdagen den 12 juli 1921 utbröt en brand, som kom att bli en av landets värsta skogsbränder. När jag nu skriver detta pågår det ca 80 skogsbränder i landet. Några av dem är hittills ännu större och mer omfattande. Åter till Loshultsbranden, ett tåg på sträckan Kristianstad-Älmhult antände banvallen strax söder om Loshults station. Loket nr 17, som var torveldat, var orsaken till att brand utbröt i de torra markerna. Under onsdagen rasade branden vidare mot Ålekulla, Fjärkulla och mot Hököns samhällen. Under onsdagen brann den första gården ner.

På fredagen kunde man konstatera att inte mindre än 12 torp och gårdar samt ladugårdar blivit lågornas rov. Samtliga byggnader brann ner till grunden.

Vad gör man när en stor skogsband eller annan stor naturkatastrof pågår? Jo man sänder så klart en militärtrupp. I detta fall sände en gång så stolta Wendes artilleriregemente A 3 i NorraÅsum (Kristianstad) en trupp som bemästrade den pågående branden.

På stenens övre del finns inhugget artilleriets symbol, en briserande granat och under denna symbol står det A III 3 samt texten: MINNE FRÅN LOSHULTSBRANDEN 1921. Sedan BS, troligen den som rest stenen.

Symbolen och texten har en gång i tiden varit ifylld med guldfärg som bleknat bort. Den är i behov av att återställas.

Text och foto: Mats Nässert ©

IMG_2753.jpg
IMG_2754.jpg
IMG_2755.jpg
IMG_2756.jpg
Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)