Telefonapparat 386 • TFNAPP 386

 

Förrådsbeteckning

M3926-386010

Förrådsbenämning

TFNAPP 386Nr: 1973

Telefonapprat 386 togs fram för att ingå i Stril 60 systemet och då främst för den optiska luftbevakningen.

Till telefonen kan anslutas två linjer.
Under användning vid luftbevakningsstation anslöts en linje till luftförsvarsgruppcentralen (LGC) och en linje till egen förläggning.

Med en omkastare på telefonen går det att växla mellan att tala med LGC respektive med sin förläggning. Omkastaren kan även ställas i läge för förbindelse från förläggning till LGC.
Telefonen kan även signalera alternativt med 20 Hz ringsignal eller 1425 Hz tonsignal på linjen.

Telefonen kom sedermera att nyttjas i en mängd andra applikationer, då den har egenskapen att kunna växla mellan 20 Hz och 1425 Hz signalering och att den kan enkelt kopplas om och anslutas till 4-trådiga linjer. Vid 4-trådsanslutning kan endast 1425 Hz signalering användas.

Det finns även en variant av denna telefon som heter Telefonapparat 387.

Den telefonen kan även fungera som signalöverdrag, dvs den kan omvandla 20 Hz ringsignal till 1425 Hz tonsignal och vice versa. Den telefonen har 3 omkopplare på frontpanelen.
En av omkopplarna har funktionen Kvarhållning, dvs det går att med fingerskiva ringa upp en motstation och sedan ställa omkopplaren i läge ”Kvarhållning”. Under förutsättning att motstationen har samma funktion, går det nu hänga upp luren på sin plats, utan att det automatiska kopplet faller och att med veven anropa med tonsignal (1425 Hz).

Telefonapparat m/386. Fanns i några få exemplar på varje flygbas. Användes som provtelefon och för att kunna prova förbindelser som krävde tonsignlalering vid uppkallning. Startorderförbindelsen var en förbindelse som krävde tonsignalering (1425 Hz) för att mottagarutrustningen i t.ex. luftförsvarscentralen skulle reagera på anropet. Till telefonen kunde kopplas både 2-trådsförbindelser och 4-trådsförbindelser. För drift av telefonen krävdes fyra stycken stavbatterier

Tfnapp 387 kan ej anslutas till 4-trådslinjer.

Foto: Mats Nässert ©

 

Tfn 386.JPG

Telefonen med skydddslocket avtaget.

LS-tornx (kopia).jpg

LS-tornet man kan i nedre vänstra delen se TFN 386.

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)